B-Chronicles

Sarma presenteert, in samenwerking met Meg Stuart/Damaged Goods


B-Chronicles
Een discursief event over de mobiliteiten en subjectiviteiten van de dansgemeenschap


Programma:

20.30 Inleiding door curatoren Jeroen Peeters en Myriam Van Imschoot

20.40 Eleanor Bauer, Becoming Room, becoming Mac

De Amerikaanse performer en choreografe Eleanor Bauer, lid van de B-Kronieken- werkgroep, nam een reeks interviews af met artiesten, critici, producenten en dramaturgen uit de Brusselse dansgemeenschap, op zoek naar een antwoord op de vraag wat ‘gemeenschap’ precies betekent in tijden van transnationale mobiliteit en nieuwe artistieke identiteiten. In de lecture-demonstration Becoming Room, Becoming Mac verweeft ze haar eigen verhaal met een contemplatieve terugblik op dit proces. De tekst van Eleanor Bauer is hier te consulteren : b-kronieken.be/index.php?type=research_eleanor&lng=eng

Na studies aan de New Yorkse Tisch School of the Arts verhuisde Eleanor Bauer naar Brussel om de onderzoekscyclus aan de dansschool P.A.R.T.S. te vervoegen. Naast de creatie van eigen werk, waaronder de solo ELEANOR!, werkt ze momenteel samen met David Zambrano, Mette Ingvartsen en deufert+plischke.


VIDEO:


21.00 Jorge Leon, Between two chairs

De filmmaker Jorge Leon, lid van de werkgroep B-Kronieken, presenteert een videoportret gebaseerd op een interview met voormalig danser Ronald Burchi. Na een training als modern danser in de VS, leefde en werkte de Amerikaan Burchi tijdens de jaren 1990 in Europa. Hij slaagde er niet in om werkvergunningen aan zijn feitelijke werksituatie als danser te koppelen en verzeilde zo in de illegaliteit – een situatie die in feite vaker voorkomt in de danswereld dan we weten of willen toegeven –, totdat hij gebruik kon maken van een legaliseringsprocedure in België. Between two chairs werpt een licht op de vele realiteiten van een alien resident en maakt zo treffend duidelijk hoe artistieke zichtbaarheid voor internationale kunstenaars in een fragiele verhouding staat tot hun sociale en politieke rechten. Met dit werk zet Jorge Leon zijn artistieke onderzoek naar het format van een video-interview als potentieel portret voort.

Jorge Leon studeerde film aan het INSAS in Brussel en werkte als fotograaf en filmmaker in het veld van de documentaire. Hij werkte samen met verscheidene kunstenaars in de wereld van de podiumkunsten, waaronder Eric Pauwels, Wim Vandekeybus, Thierry De Mey, Michèle Anne De Mey, Olga De Soto, Hervé Robbe, Xavier Lukomski, Meg Stuart en Benoît Lachambre. Sinds 2003 creëert hij documentaire films, waaronder de sable et de ciment en U bent hier/Vous êtes ici/You are here.


VIDEO:

de introductie van de documentaire:


Pauze

21.45 Delphine Hesters en Dimitry Masyn, PROJECT – THE GAME


In PROJECT zijn alle deelnemers spelers, die hun eigen artistieke identiteit kunnen ontwikkelen in een virtuele dansgemeenschap. Het is een interactief en participatief gemeenschapsspel voor leken en professionelen dat de Brusselse danswereld in miniatuurvorm voorstelt. In een reeks onderhandelingsmomenten tussen dansers en vertegenwoordigers van structuren is een overtuigend artistiek verhaal niet onbelangrijk, maar komen vooral ook samenwerking, productiemechanismen, vergunningen, residenties en netwerking op de voorgrond te staan. Het is een rondreis en soms race tussen kastjes en muren, doorheen verhalen en logica’s, met soms absurde neveneffecten als gevolg. Het is naspelen zonder natrappen. Mobiliteit en stedelijke inwisselbaarheid, verzakelijking en technocratisering: PROJECT knipoogt naar de werkelijkheid, peilt naar ervaringen, maar schuwt de schalkse vertekening niet. Zo kan het ook voer leveren voor verder onderzoek en discussie: welke vormen van productiviteit en gemeenschap zijn vandaag wenselijk?
PROJECT is ontsproten aan de masterminds van sociologe Delphine Hesters en spelontwikkelaar Dimitry Masyn, in samenspraak met Sarma's werkgroep B-Kronieken. Delphine Hesters studeerde sociologie en cultuurmanagement. Momenteel is ze als aspirant voor het FWO Vlaanderen verbonden aan de KULeuven waar ze een doctoraat voorbereidt over de tweede generatie Marokkanen in Brussel. In PROJECT zet ze haar onderzoek naar de carrières van hedendaagse dansers in Brussel verder. Dimitry Masyn werkt als agent bij een transnationale bijstandsmaatschappij. In een vorig leven schreef en regisseerde hij
theaterstukken, filmde en monteerde hij huwelijksreportages, maakte de
ficitieve documentaire Perdu Perro en ontwierp het gezelschapsspel Majority, gebaseerd op de werking van de parlementaire democratie. Sinds vijf jaar werkt hij aan
Emo-globe, een hyperlinked woordenboek en -kaart van 456 gevoelstrefwoorden.
Geïnspireerd door de Brusselse dansgemeenschap, wordt het spel voor de eerste keer gepresenteerd in de Kaaitheaterstudio's. Met bijzondere dank aan Eleanor Bauer, Jeroen Peeters, Charlotte Vandevyver, Myriam Van Imschoot, alle spelers, tafelbegeleiders, vrijwillligers, proefkonijnen, adviseurs en Kaaitheater. PROJECT duurt ongeveer 120 minuten, waarna nog een discussie met open einde volgt.

VIDEO:


Mediatheek

Gedurende het festival Performatik II installeert Sarma een mediatheek op de brug van de Kaaitheaterstudio's met diverse documenten en materialen die met B-Kronieken samenhangen. Je kan er onder meer audiodocumentatie en tekeningen aantreffen van het interviewproject rond de Brusselse dansgemeenschap, audiodocumentatie van Alien Resident, community picture van Cairo en Berlijn, publicaties in Etcetera en Janus, en toegang tot de projectebsite www.b-kronieken.be.
click on the pictures for a full-screen slideshow.
B-Chronicles 13|01|2007
20.30
Kaaitheater
Brussel , Belgium
   

terug | home

 
[register]