PROJECT, the game

© Tine Declerck


Zoekend naar een format om de bevindingen van het onderzoek naar de Brusselse dansgemeenschap voor te stellen, ontstond binnen de denktank van B-Kronieken algauw de idee van een 'spel'. Een spel biedt immers de mogelijkheid om een abstractie te maken van de werkelijkheid. Tegelijk biedt een spel de mogelijkheid tot identificatie en performativiteit.

PROJECT is ontsproten aan de masterminds van sociologe Delphine Hesters en spelontwikkelaar Dimitry Masyn, in samenspraak met Sarma’s werkgroep B-Kronieken. Geïnspireerd door de Brusselse dansgemeenschap, werd het spel voor de eerste keer gepresenteerd in de Kaaitheaterstudio’s.

In PROJECT zijn alle deelnemers spelers, die hun eigen artistieke identiteit kunnen ontwikkelen in een virtuele dansgemeenschap. Het is een interactief en participatief gemeenschapsspel voor leken en professionelen dat de Brusselse danswereld in miniatuurvorm voorstelt. In een reeks onderhandelingsmomenten tussen dansers en vertegenwoordigers van structuren is een overtuigend artistiek verhaal niet onbelangrijk, maar komen vooral ook samenwerking, productiemechanismen, vergunningen, residenties en netwerking op de voorgrond te staan. Het is een rondreis en soms race
tussen kastjes en muren, doorheen verhalen en logica’s, met soms absurde neveneffecten als gevolg. Het is naspelen zonder natrappen. Mobiliteit en stedelijke inwisselbaarheid, verzakelijking en technocratisering: PROJECT knipoogt naar de werkelijkheid, peilt naar ervaringen, maar schuwt de schalkse vertekening niet. Zo kan het ook voer leveren voor verder onderzoek en discussie: welke vormen van productiviteit en gemeenschap zijn vandaag wenselijk?

In de Kaaitheaterstudio's werd er gewerkt met ervaringsdeskundigen.Deze ervaringsdeskundigen werken al dan niet in de culturele sector en verhogen de realiteitswaarde van het spel. Sarma bedankt de volgende personen expliciet voor hun medewerking:

Alain Franco - tafelexpert Podium Parijs
Barbara Raes - tafelexpert Kunstencentrum Brussel
Barbara Van Lindt - tafelexpert Kunstencentrum Gent
Han Demeulemeester - tafelexpert management
Tarek Halaby - master of ceremony
Jeroen Peeters - salonexpert dramaturgie
Koen Dewulf - tafelexpert migratiepolitiek en verblijfsvergunningen
Nadine Van Imschoot - tafelexpert netwerking
Petra Roggel - tafelexpert podium Berlijn
Wouter Bouchez - tafelexpert workshop
Veerle Aendekerk - Minister van Cultuur
terug | home

 
[register]